fbpx

Båtdekal-tips

En snygg båtdekal med båtens namn gör mycket för helhetsintrycket av din båt. Här är våra bästa tips för hur du ska tänka när det gäller båtdekaler. 

1. Placering: Bestäm var du vill ha namnet på båten och vilken typ av yta du vill ha det på. Det är vanligt att ha namnet i båtens akter, men det kan också placeras längs med sidorna närmare aktern eller närmare fören (De två varianterna är ungefär lika vanliga idag). Många har både och. Hemmahamnen brukar man oftast bara ha i aktern. Se bara till att namnet är lätt att läsa och inte skyms av utrustning på båten.

2. Storlek: Välj en storlek som passar din båt och som gör att namnet är lätt att läsa. Vad som är ”lagom stort” är såklart en smaksak – rådgör gärna med oss om du är osäker. Det bästa är att du mäter på båten! Om du placerar namnet på friborden kan du troligen ha en större båtdekal än om du har det i aktern. Eller tvärtom. Vad som passar bäst på din båt är individuellt.

3. Typsnitt: Välj ett typsnitt som är lätt att läsa och passar båtens stil. Se till att det är stort och tydligt nog för att läsas på håll, tänk på avstånden till sjöss. Vi tycker det är snyggast när Styrbord/Babord hänger ihop med Akterspegel-logon, och de flesta av våra mallar finns därför i 2-3 varianter med samma typsnitt.

4. Färg: Välj en färg som kontrasterar mot båtens färg så att namnet sticker ut. Det kan vara bra att använda en högkontrastfärg, till exempel vit på en mörk båt eller svart/marinblått på en ljus båt.

5. Luft runt namnet: Lämna tillräckligt med utrymme runt namnet så att det inte känns trångt eller ser inklämt ut. Ofta lite mer nertill än upptill.

6. Hemmahamn: Om du vill ha med båtens hemmahamn kan du placera det på aktern under namnet eller på en annan lämplig plats på båten.

7. Kvalitet: Välj en högkvalitativ dekal som är gjord för båtar och som tål väder och vind. En billig dekal kan blekna eller skala av efter bara några månader. De båtdekaler vi säljer klarar givetvis både salt och UV-strålning (Avery Dennison 800-serien) och håller sig snygga i många år. Mer om färger här färger_båtdekaler 

8. Signalbokstäver: Många glömmer detta, och reglerna för när man faktiskt måste bör ha dem synliga. Självklart snyggt att ha i samma typsnitt som båtens namn. Läs här om reglerna: transportstyrelsen

9. Professionell hjälp: Om du är osäker på hur du ska placera dekalen eller om du vill ha hjälp att designa en helt egen, hör av dig till oss så hjälper vi dig. Det kan vara värt att investera i professionell hjälp om du vill ha ett helt eget utseende till din ögonsten.

10. Montera dekalen. Detta görs bäst i lagom temperatur, inte för kallt ute, inte för hett. Se också till att inte beställa din dekal många månader i förväg, eftersom klistret då kan torka. Läs mer här om hur du monterar: Monteringsanvisning.

Och sist av allt. Vi älskar dekaler, nästan lika mycket som vi älskar båtar. Så mejla till [email protected] eller ring oss om du har några frågor.

Skapa logotyp
Så här designar du din egen logo och beställer en Skärgårdsmössa.
error: